We moeten extra bezuinigen. Met die boodschap kwam de Europese Commissie vandaag.  Nederland krijgt een jaar extra de tijd om het begrotingstekort af te bouwen tot onder het Europese limiet van 3 procent, maar ook niet meer dan dat.

Ons huishoudboekje moet in 2014 op orde moet zijn. Dit jaar mogen we nog op 3,6 procent uitkomen, volgend jaar mag het tekort 2,8 procent bedragen. Dat het aanbevolen tekort nog iets onder de 3 procent zit, heeft te maken met een veiligheidsmarge die Brussel graag ziet.

Vandaag presenteerde eurocommissaris Rehn zijn aanbevelingen voor ons land. De aanbevelingen zijn niet bindend, maar het is wel de bedoeling dat het kabinet er binnen anderhalf jaar iets mee doet.

Nog meer bezuinigen dan eerder gepland

In de begroting die het kabinet Rutte bij de Europese Commissie heeft ingediend, zitten de eerder vanwege het Sociaal Akkoord geschrapte 4,3 miljard aan bezuinigingen nog verwerkt. In een voetnoot is aangegeven dat deze worden geschrapt als de economische situatie het toestaat.

Inmiddels is de kans wel verkeken, en kunnen we erop rekenen dat die bezuinigingen gewoon weer op tafel komen.  Sterker nog, Brussel wil dat we nog meer bezuinigen. In een reactie laat minister van Financiën Dijsselbloem weten de opdracht van Brussel niet verrassend te vinden.” Als je de voorjaarsraming hebt gezien, dan verbaast het niet dat de Commissie zegt dat we meer moeten bezuinigen.” Nu lijken bezuinigingen van 6 miljard euro nodig. ,,Ik begrijp dat we meer moeten doen dan we ons eerder hebben voorgenomen. We gaan de cijfers rustig bekijken en dan beslissen we in augustus.”

In de aanbevelingen die Rutte heeft gekregen, staat overigens wel dat we bij het verder aanhalen van de broekriem sectoren die belangrijk zijn voor onze economische ontwikkeling zo veel mogelijk moeten sparen. Denk hierbij aan onderwijs en innovatie en onderzoek.

Meer vaart maken met hervormen woningmarkt

Er is nog veel onzekerheid over de woningmarkt en dat is slecht voor onze economie signaleert de Europese Commissie.  Al in het onderzoek dat de Europese Commissie in april over ons land publiceerde, stond te lezen dat Europa zich zorgen maakt over onze woningmarkt. Het is geen geheim dat men in Brussel graag ziet dat we de hypotheekrente-aftrek afschaffen.  Wat de Europese Commissie betreft moet het kabinet meer vaart maken met de inperking van de aftrek.

Huishoudens hebben zich naar de zin van Europa te diep in de schulden gestoken en zijn nu erg kwetsbaar voor een daling van de huizenprijzen of renteschommelingen. Bovendien zijn onze banken volgeladen met hypotheekschulden en hebben ze moeite om aan geld te komen om vervolgens uit te lenen. Voor geld moeten ze immers relatief vaak de kapitaalmarkt op omdat er onvoldoende spaargeld is.

Liberaliseer de huurmarkt

Ook pleit Europa voor maatregelen die de huurmarkt beter laten functioneren. Met name de verhuur van woonruimte door private partijen in plaats van woningbouwcorporaties.

Bijna nergens is er zo veel sociale huur als in ons land. Tegelijkertijd is het aandeel particuliere verhuurders hier erg laag. Dit komt onder meer doordat we de huren zo sterk gereguleerd hebben. De Europese Commissie beveelt Rutte aan om huren meer afhankelijk te maken van het inkomen van de huurder.

Arbeidsmarkt

Het is de Europese Commissie ook niet ontgaan dat –net als in andere eurolanden- de werkloosheid in ons land flink oploopt.  Wat de commissie betreft moet de overheid meer doen om met name zwakkere groepen op de arbeidsmarkt zoals ouderen, gehandicapten en allochtonen aan het werk te helpen en te houden.

Wat Brussel betreft gaat de pensioenleeftijd verder omhoog in combinatie met maatregelen die het aantrekkelijker maken om ouderen in dienst te nemen. Bovendien ziet Brussel graag dat we fiscale regelingen die de arbeidsparticipatie ontmoedigen zoals de aanrechtsubsidie afschaffen (belastingkorting voor niet- of minder werkende partner, red.).

Niet specifiek voor ons land, maar voor alle eurolanden is er het dringende advies van de Europese Commissie om iets te doen aan de jeugdwerkloosheid. Hier wordt gedacht aan allerlei regelingen die het aantrekkelijk moeten maken voor bedrijven om jongeren als stagiair aan te nemen zodat ze ervaring op kunnen doen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl